Το Κίεβο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας

Το Κίεβο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. 

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες "να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους" απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν "αμέσως" διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην "άμβλυνση της έντασης". 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία. 

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι "τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία".

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο