Οι διαμαρτυρίες πολιτών στο Σαράγεβο που είχαν αποτέλεσμα την πυρπόληση κτιρίων των τοπικών αρχών και της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν ήταν «πραξικόπημα» αλλά πολύ μεγάλη πίεση στη «βοσνιακή χύτρα» που είχε ως αποτέλεσμα «να τιναχθεί το καπάκι στον αέρα», υπογράμμισε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Ζέλικο Κόμσιτς.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας εξήγησε ότι τις μέρες των διαδηλώσεων δεν εμφανιζόταν δημόσια, όπως άλλοι πολιτικοί, επειδή θεωρούσε ότι αυτό θα εξαγρίωνε επιπροσθέτως τους ανθρώπους, κυρίως εκείνους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, αλλά και εκείνους που δεν συμμετείχαν.

«Κάθε εμφάνιση πολιτικού, κυρίως όταν εξελισσόταν σε συνέχιση της λεκτικής αντιπαράθεσης με πολιτικούς αντιπάλους, χωρίς άμεση σχέση με τα αίτια των διαδηλώσεων ήταν σαν σβήσιμο της φωτιάς με βενζίνη» υποστήριξε ο κ. Κόμσιτς, εκπρόσωπων των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Οσλομποτζένιε του Σαράγεβο.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν λόγω του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και επειδή οι αρχές και η δικαιοσύνη δεν αγωνίζονται για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, είπε.

«Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λόγω της αδικίας που κυβερνά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που κυβερνά και επειδή δεν διαφαίνεται ούτε μία αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί τα πράγματα θα βελτιωθούν. Και τελικά, οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν λόγω έλλειψης κοινωνικής αλληλεγγύης της πολιτικής προς τους πολίτες αυτής της χώρας, η οποία είναι περισσότερο ορατή στα προνόμια, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά ολόκληρου του στρώματος των διοικούντων» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε, αντεπιχειρήματα τα οποία μπορούν να προτάξουν οι πολιτικοί, οι διευθυντές, κυρίως οι διοικητές δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών απέναντι στο τσεκ της σύνταξης με το ποσό των 200-300 μάρκων Βοσνίας (100-150 ευρώ).

«Γι' αυτό δεν ήθελα να εμφανίζομαι στα ΜΜΕ. Επειδή η συζήτηση των πολιτικών περιστρεφόταν αν ο Κόμσιτς ήταν με τον Ράντοντστις ή ο Ιζετμπέγκοβιτς ήταν με τον Λαγκούμτζιγια» σημείωσε.

«Μία δημοσιογράφος μου έκανε την ερώτηση: Πότε θα πάρετε θέση; και της απάντησα λίγο άκομψα με ερώτηση: Γιατί πράγμα να πάρω θέση; Ποια πολιτική πλευρά στηρίζω; Μήπως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για τους Βόσνιους; Τι σχέση έχει αυτό με τις διαδηλώσεις, με τα αίτιά τους; Το έγκλημα, η πολιτική καιροσκοπία, η οικονομική και κοινωνική απελπισία, έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης αυτά είναι θέματα. Για αυτό πρέπει να διεξάγονται συζητήσεις» είπε ο κ. Κόμσιτσς.

«Η πίεση στη 'χύτρα της Βοσνίας' ήταν τόση που 'το καπάκι τινάχτηκε στον αέρα'. Αυτό που δεν πρέπει να παραβλεφθεί είναι το ενδεχόμενο νέων διαδηλώσεων. Σε έναν μήνα, σε πέντε, σε έναν χρόνο μπορεί να ξεσπάσει νέο κύμα διαδηλώσεων, πιο καταστροφικών από αυτές, ολέθριων όπως ένας σεισμός. Αν δεν χτυπηθεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί» τόνισε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.