Σοβαρή εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αν και επισημαίνει πως υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, ενώ τα θύματα της φυσικής καταστροφής ξεπέρασαν τους 25.000 νεκρούς και αγνοουμένους.

Ο ισχυρός σεισμός και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου στην Ιαπωνία προκάλεσε πάνω από 25 χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε απόψε.

Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί 9.487 θάνατοι και υπάρχουν 15.617 αγνοούμενοι, μετά την βιβλική καταστροφή που έπληξε τη χώρα. Προστίθεται ότι σοβαρά τραυματίες είναι 2.755 πολίτες.

Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο μειώνονται, όμως σήμερα έγινε ακόμη γνωστό ότι ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου, που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν νερό της βρύσης στα βρέφη, αλλά και να μην το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γάλακτος.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον κόσμο να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, ειδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι.

Την Τρίτη, ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.