Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας δήλωσαν σήμερα «πολύ ανήσυχοι για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία», σε κοινή τους ανακοίνωση, ενώ κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών αυτών χωρών αναφέρουν ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί οριστικά μόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνταχθούν σε αυτόν τον στόχο.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική περιοχή και να προωθηθούν οι ειρηνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιτότητα της χώρας και καλούμε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαιτούν μια ευρεία συναίνεση από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαίρεση», δήλωσαν ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Για να δοθεί προσοχή στην ποικιλομορφία της ουκρανικής κοινωνίας πρέπει να προσεγγιστούν οι περιοχές της ανατολής και του νότου λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των νόμιμων συμφερόντων τους, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά το γλωσσικό ζήτημα», υπογραμμίζουν οι τρεις υπουργοί.