current views are: 1

2 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση13:01

Aνθρωποκυνηγητό της κινεζικής αστυνομίας για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η κινεζική αστυνομία για τον εντοπισμό τουλάχιστον πέντε υπόπτων μελών της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση με μαχαίρια στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας χθες βράδυ κατά την οποία τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν.

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η κινεζική αστυνομία για τον εντοπισμό τουλάχιστον πέντε υπόπτων μελών της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση με μαχαίρια στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας χθες βράδυ κατά την οποία τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η κινεζική αστυνομία για τον εντοπισμό τουλάχιστον πέντε υπόπτων μελών της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση με μαχαίρια στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας χθες βράδυ κατά την οποία τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα, τουλάχιστον 10 δράστες ήταν αυτονομιστές Ουιγούροι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αναφερόμενο στη μουσουλμανική μειονότητα των οκτώ εκατομμυρίων της “αυτόνομης περιφέρειας” των Ουιγούρων της επαρχίας Σινζιάνγκ στο βορειοδυτικό άκρο της Κίνας με πληθυσμό 21,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι αρχές κατηγορούν τους “τρομοκράτες” της Σινζιάνγκ για τη χειρότερη επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας.

Η Σινζιάνγκ συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τουρκόφωνων και μουσουλμάνων Ουιγούρων και Κινέζων “Χαν”.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό από χθες βράδυ. Ένοπλοι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής φρουρούν το σταθμό, ενώ η κίνηση του επιβατικού κοινού ήταν μεγάλη λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις από τους δράστες, μεταξύ τους μια γυναίκα, μετέδωσε το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV News Channel. Μια τραυματισμένη γυναίκα, συνελήφθη ως ύποπτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Χωρίς τα όπλα τους, οι δράστες της επίθεσης είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν ανάμεσα στον κόσμο. Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς είναι βολικά και είναι πολύ εύκολο γι αυτούς να διαφύγουν”, δήλωσε ο καθηγητής Μέι Ζιανμίνγκ, αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

“Ήταν μια οργανωμένη, προμελετημένη, βίαιη τρομοκρατική επίθεση”, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που απέχει τουλάχιστον 1.000 χλμ. από την ταραγμένη περιφέρεια στο δυτικό άκρο της Κίνας. Η μέθοδος των δραστών δείχνει ότι “πρέπει να είχαν λάβει ειδική εκπαίδευση”, γράφει σχολιαστής της Sina Weibo, της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Beijing News.

Οι δράστες άρχισαν να μαχαιρώνουν ανθρώπους στην πλατεία έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό πριν εισβάλουν στο διάδρομο με τα εκδοτήρια εισιτηρίων και προκαλέσουν πανικό και χάος.

Η Τσεν Ζιχόνγκ και ο φίλος της περίμεναν το τραίνο τους, όταν μια ολιγομελής ομάδα ανδρών με κίτρινα ρούχα που κρατούσαν μαχαίρια μήκους 60 εκατοστών άρχισαν να μαχαιρώνουν ταξιδιώτες “σαν τρελοί”, δήλωσε η Τσεν.

Τις περισσότερες φορές οι δράστες μαχαίρωναν μια φορά το θύμα και μετά πήγαιναν στον επόμενο στόχο τους, δήλωσε άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η Ζούο Ρουσίνγκ, περιγράφοντας την περιπέτειά της.

Καθώς η Ζούο έτρεχε για να σωθεί, είδε έναν άνδρα μαχαιρωμένο, να κείτεται μπρούμυτα στο έδαφος. Τότε ένας από τους δράστες προσπάθησε να μαχαιρώσει την εξάχρονη κόρη του Παν, ενός φίλου του μαχαιρωμένου αυτού άνδρα. Ο Παν στην προσπάθειά του να προστατεύσει την κόρη του δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι στο λαιμό και έπεσε στο έδαφος. Η Ζούο άρπαξε το κοριτσάκι και έτρεξε μακριά. Ο Παν νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. Η συνέντευξη της Ζούο δημοσιεύεται στη Sina Weibo.

“Είχα πανικοβληθεί. Ο κόσμος έτρεχε από δω και από κει για να σωθεί. Ειδοποίησα την αστυνομία αφού είχα τρέξει εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αλλά ο συμμαθητής μου είχε τραυματιστεί”, δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Η επίθεση σημειώνεται την ώρα που η κινεζική πολιτική ηγεσία στο Πεκίνο ετοιμάζεται για την έναρξη τη Δευτέρα των “δύο συνεδριάσεων”, ενός ετήσιου κύκλου συσκέψεων του κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση του πρoέδρου Σι Ζινπίνγκ θα παρουσιάσει την πρώτη έκθεση των πεπραγμένων για το πρώτο έτος της θητείας της. Κανονικά κατά τις “δύο αυτές συνεδριάσεις” ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα.


σχετικα αρθρα