Το νέο πάγωμα του εποικισμού από το Ισραήλ θα πρέπει να είναι "συνολικό" και να περιλαμβάνει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

"Οι Παλαιστίνιοι συντάσσονται με την απόφαση της αραβικής επιτροπής παρακολούθησης για ένα συνολικό πάγωμα, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η αραβική επιτροπή είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει "τη θέση του κ. Αμπάς που ζητούσε την πλήρη διακοπή κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, ως προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων".

Αυτές οι διαπραγματεύσεις που αναβίωσαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, ανεστάλησαν μετά την εκπνοή, στις 26 Σεπτεμβρίου, του μερικού παγώματος, διάρκειας δέκα μηνών, του εποικισμού στη Δυτική Όχθη.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εξέτασε σήμερα ένα νέο πάγωμα διάρκειας τριών μηνών της οικοδόμησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που προτάθηκε από την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας προς το Ισραήλ. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τομέα της ιερής πόλης που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Άραβες και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967.