current views are: 1

3 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση07:30

Το…φλερτ με το ΝΑΤΟ, οι αγωγοί και ο ζωτικός χώρος της Ρωσίας

Μετά τη διάλυση του σιδηρούν παραπετάσματος, το άλλοτε ισχυρό Κρεμλίνο είχε απολέσει ζωτικές περιοχές για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Δημοσίευση 07:30’
αρθρο-newpost

Μετά τη διάλυση του σιδηρούν παραπετάσματος, το άλλοτε ισχυρό Κρεμλίνο είχε απολέσει ζωτικές περιοχές για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μετά τη διάλυση του σιδηρούν παραπετάσματος, το άλλοτε ισχυρό Κρεμλίνο είχε απολέσει ζωτικές περιοχές για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Η Ουκρανία και ιδιαίτερα η Σεβαστούπολη αποτελούσε ένα από τα τελευταία προπύργιά της . Εκεί έχει έδρα  το Πολεμικό της Ναυτικό το οποίο επιχειρεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Θα ήταν ανύπαρχτη η Ρωσία στις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία αν δεν είχε στόλο στη Σεβαστούπολη , ώστε να τον κατεβάσει στη Μεσόγειο  από τη Μαύρη θάλασσα μέσω Βόσπορου. Χωρίς τη Σεβαστούπολη η Μόσχα δεν θα μπορούσε και δεν θα μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Και αυτό δεν είναι εύκολο να το δεχτεί ο Πούτιν.

Εκτός ,όμως από τη Σεβαστούπολη , το Ουκρανικό έδαφος είναι πολύτιμο για τη Μόσχα και για έναν ακόμα  εξίσου σημαντικό λόγο. Από εκεί περνούν οι περισσότεροι αγωγοί του φυσικού αερίου που πουλάει στην Ευρώπη. Από τους υδρογονάνθρακες αυτούς μπορεί σήμερα και έχει μία υπολογίσιμη οικονομία που της προσδίδει μία ιδιαίτερη υπόσταση.

Δεν μπορεί το Κρεμλίνο να διανοηθεί  ότι εκτός από τη ναυτική του βάση που θα χάσει , δεν θα μπορεί να ελέγχει και το έδαφος από όπου περνούν οι αγωγοί του.

Ωστόσο για πολλούς λόγους το Κίεβο τα τελευταία χρόνια φλερτάριζε με το ΝΑΤΟ και είχε σχεδιαστεί η ένταξή του στη Συμμαχία. Αν γίνονταν αυτό τότε η Μόσχα   δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη ναυτική της βάση στη Σεβαστούπολη. Επίσης κανείς δεν ξέρει πόσο φιλόξενο θα ήταν το έδαφος για τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου το Ουκρανικό έδαφος στο μέλλον αν περάσει στη σφαίρα επιρροής των δυτικών συμφερόντων.

Η κατάσταση εδώ και χρόνια μύριζε μπαρούτι καθώς είχαν σχηματιστεί μέσα στην Ουκρανία δύο τάσεις. Η μία ήθελε να εισέλθει το Κίεβο σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ενώ η άλλη πλευρά συνέχιζε να υποστηρίζει ότι είναι αδερφή χώρα της Ρωσίας,.

Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας και η πείνα του λαού επέσπευσαν τις εξελίξεις. Το ποια θα είναι η λύση που θα ακολουθηθεί κανείς δεν είναι εύκολο να προβλέψει. Ίσως η αποκοπή της Κριμαίας να είναι μία πρόταση.

Το Κίεβο , όμως , ποιος θα το στηρίξει οικονομικά να μην καταρρεύσει; Η δύση;

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών ενέργειας από την Ρωσική επικράτεια (το 70% του φυσικού αερίου της Ουκρανίας προέρχεται από την Ρωσία).

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας είναι και το γεγονός ότι  ο ουκρανικός πληθυσμός δεν είναι εθνικά και πολιτιστικά αρραγής.   Υπάρχουν ρωσικής καταγωγής υπήκοοι και  ανατολικόκαθολικοί  Ουκρανοί  με ανάλογη εκπροσώπηση σε Ουκρανικές ΕΔ και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας. Οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής που διαμένουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συχνά και ανοιχτά έως τώρα διαμαρτύρονταν  για την εκεί άφιξη πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ.  

Η Μόσχα προκειμένου να έχει τους δικούς της ανθρώπους επί του Ουκρανικού εδάφους είχε φροντίσει σε ορισμένους από αυτούς να  δοθούν οι άλλοτε κρατικές βιομηχανίες. Μάλιστα πολλοί από αυτούς άμεσα ή έμμεσα είχαν λόγο στα πολιτικά τεκταινόμενα του Κιέβου. Ενδεικτικό της διαφθοράς που υπήρξε ήταν ότι ξαφνικά πέρασε στα χέρια ενός και μόνου βιομήχανου το  70% όλων των σιδηροδρομικών μεταφορών της Ουκρανίας και μάλιστα με μονοπωλιακό καθεστώς.
Αν και ήταν καθαρά θέμα χρόνου πότε θα φτάναμε στο σημερινό σημείο μηδέν καθώς δεν θα μπορούσε ποτέ το Κρεμλίνο να δεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ  κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα ποιο θα είναι το αύριο του Κίεβου.
Η Ρωσία απορροφά το 25.2% των ουκρανικών εξαγωγών και κατέχει το 29.1% των ουκρανικών εισαγωγών. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην Ουκρανία βρίσκονται στην 7η θέση, αλλά υπάρχουν και οι έμμεσες που λέγεται ότι είναι πολύ μεγάλες . Πολλοί υποστηρίζουν ότι πίσω από τις μεγάλες Κυπριακές επενδύσεις στην Ουκρανία είναι το Κρεμλίνο. Ήδη έχει χρεοκοπημένη οικονομία το Κίεβο αν φύγουν και οι ρωσικές επενδύσεις τι θα γίνει ;  Και με τη δεδομένη οικονομική κατάσταση στη χώρα αυτή ,η είσοδός της στη Ε.Ε. φαντάζει πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Τα πράγματα είναι πολύπλοκα και το αύριο της Ουκρανίας, όποιο και αν είναι αυτό πολύ μπερδεμένο.


σχετικα αρθρα