current views are: 1

3 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:05

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Κριμαία – Ο Γιανουκόβιτς ζήτησε επέμβαση από τον Πούτιν

Ένα επικοινωνιακό θρίλερ επικρατεί τις τελευταίες ώρες, σχετικά με το τελεσίγραφο που φέρεται να απηύθυνε η Μόσχα προς τις ουκρανικές δυνάμεις της Κριμαίας.

Δημοσίευση 11:05’
αρθρο-newpost

Ένα επικοινωνιακό θρίλερ επικρατεί τις τελευταίες ώρες, σχετικά με το τελεσίγραφο που φέρεται να απηύθυνε η Μόσχα προς τις ουκρανικές δυνάμεις της Κριμαίας.

Ένα επικοινωνιακό θρίλερ επικρατεί τις τελευταίες ώρες, σχετικά με το τελεσίγραφο που φέρεται να απηύθυνε η Μόσχα προς τις ουκρανικές δυνάμεις της Κριμαίας. Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση σου και προειδοποιεί πως η Ουάσινγκτον θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις προς τη Ρωσία. Την επέμβαση της Ρωσίας είχε ζητήσει ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως γνωστοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αξιωματικό, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δεν εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με το οποίο τις καλούσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Interfax είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός —τον οποίο δεν κατονόμασε— στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του τελεσίγραφου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα ρωσικά πλοία έχουν εγκωβίσει τα ουκρανικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

«Η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει τεταμένη και η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μεγεθύνεται», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας — σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, την επίθεση και τις πράξεις πειρατείας. Πρόκειται για έγκλημα και θα λογοδοτήσετε για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο φύλλο της Δευτέρας της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν αποκάλυψε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό».

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» προς αυτό, το οποίο απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Ο Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται. . . πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».

Ο Τσούρκιν κρατούσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία μέσω πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροπλάνων από το γειτονικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Σεργκιέγεφ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κρίση στη χώρα του.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ομπάμα: Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την επιβολή μιας σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, που θα απομονώσουν τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει στους διεθνείς ελεγκτές να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, ανέφερε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους, λίγο πριν συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση Ομπάμα για την εφαρμογή πιθανών κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό».

Η Τζεν Ψάκι τόνισε ακόμη πως άν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης.

Επίσης, σήμερα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας», ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ

Στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε μια ανακοίνωση η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία». Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται πως η Ένωση «θα εξετάσει πιθανά στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Μόσχας, όπως είπε ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και παραγωγικοί για να ξεπεράσουμε την κατάσταση, πάντα εις το όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αναμένουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή θέση, η οποία παράλληλα θα είναι και υλοποιήσιμη», δήλωσε προσερχόμενος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της συνόδου Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη στρατευμάτων

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μαζική αποβίβαση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σύμφωνα με ουκρανούς συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Εκπρόσωπος των ουκρανών συνοριοφρουρών δήλωσε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς.

Τις τελευταίες ημέρες, δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης SU-27, το οποίο απέτρεψε την «προκλητική δράση» από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Εν τω μεταξύ, συναντήθηκαν στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν  με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα την ουκρανική κρίση.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες-μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπαρόζο. «Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) και πολύ σύντομα οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν επίσης για να υπάρξει μια κοινή απάντηση» πρόσθεσε. Ο Μπαρόζο υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Νωρίτερα,  έπειτα από μια πεντάωρη έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία καταδικάζει τις πράξεις της Ρωσίας και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ουκρανία.

Ακολούθησαν τα 7 -πλην Ρωσίας – μέλη της G 8 που επίσης καταδίκασαν τη στάση της Ρωσίας ενώ ακύρωσαν και τις εργασίες της ομάδας στο Σότσι:

«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7.

«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο» συμπληρώνει η ανακοίνωση της ομάδας των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικά κρατών του κόσμου.


σχετικα αρθρα