Στο Κίεβο μεταβαίνει, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της βουλγαρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία, βάσει της απογραφής του 2001, ζουν περίπου 200.000 Βούλγαροι, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του σελίδα το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Εκτός του Κιέβου, ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί την Οδησσό, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός Βούλγαρων, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μόλις από την Κριμαία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, ο κ. Βιγκένιν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά απέναντι στη βουλγαρική μειονότητα.

 Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας να απορρίψει νόμο που έδινε το δικαίωμα να ανακηρυχθεί "επίσημη" η γλώσσα μιας μειονότητας στο πλαίσιο μιας περιοχής, εάν ομιλείτο από περίπου το 10% του πληθυσμού.

Η σχετική νομοθεσία είχε αποσυρθεί προκαλώντας την οργή και των Ρώσων που είναι η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα στην Κριμαία και σε ένα σημαντικό "κομμάτι" της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο κ. Βιγκένιν έχει δηλώσει ότι όλες οι ομάδες, οι περιοχές και οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη νέα κυβέρνηση και ότι τα δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατευτούν στη βάση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουκρανία.