Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά ένα ποσοστό 3%, ανώτερο του πληθωρισμού, όπως προέβλεπε η πρόταση που υποβλήθηκε από τους συμβούλους της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.

Η Επιτροπή Κατώτερου Μισθού είχε ανακοινώσει ότι κατά την εκτίμησή της, το κατώτατο ωρομίσθιο πρέπει να αυξηθεί στις 6,5 βρετανικές λίρες (περίπου 7,88 ευρώ), μια αύξηση πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού — για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια.

«Ανυπομονώ να αποδεχθώ αυτή την εισήγηση», δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόβεντρι. «Αυτό σημαίνει ότι καθώς ανακάμπτουμε από την κρίση, οι σκληρά εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό —και έχουν υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών— θα ξέρουν ότι και αυτοί θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη» της οικονομίας.

Αφού εγκριθεί κι επίσημα από την κυβέρνηση, η αύξηση αυτή αναμένεται ότι θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, περίπου έξι μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2015. Το βιοτικό επίπεδο στη Βρετανία θεωρείται ήδη ότι θα είναι μια από τις κεντρικές θεματικές της προεκλογικής εκστρατείας.