Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στη χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Στην Κριμαία ζει μια πολυπληθής τουρκόφωνη μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τάταροι οι οποίοι είχαν εξοριστεί μαζικά από τον Στάλιν αλλά επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη των Ουκρανών να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους» και τόνισε «η αστάθεια (στην Ουκρανία) θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την », αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο επικεντρωνόταν στο θέμα της Κριμαίας και άφηνε να εννοηθεί ότι Ερντογάν και Πούτιν είχαν ταυτόσημες απόψεις.

Το Κρεμλίνο, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι, παρά τις επιθετικές ενέργειες των ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων του Μαϊντάν, στην Κριμαία θα γίνει κατορθωτό να διασφαλιστεί η διεθνική και διαθρησκευτική ειρήνη και ηρεμία».

Με την αναφορά στην Μαϊντάν η Μόσχα αναφέρεται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των διαδηλώσεων εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.