Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται ότι υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας καθότι εάν έλεγε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, σήμερα το πρόβλημα θα ήταν λυμένο.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», αναφέρεται στην απάντηση του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- φέρεται να είπε ότι ο κ. Ταλάτ έγινε ηγέτης φιλώντας το χέρι της Αγκυρας και απομακρύνθηκε από τον κυπριωτισμό.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση που αποδίδεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «ο Ταλάτ στην αρχή ήταν Κύπριος, στη συνέχεια έγινε Τουρκοκύπριος και τώρα είναι Τούρκος», ο κ. Ταλάτ είπε ότι ανέκαθεν ήταν Τουρκοκύπριος και ποτέ δεν ήταν μόνο Κύπριος ή μόνο Τούρκος.

Ανέφερε, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας βλέπει την ομοσπονδία ως παραχώρηση και σε ερώτηση «τότε ποια λύση επιθυμεί;», είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση του ενιαίου κράτος στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι «μπάλωμα».

Για τις έρευνες για το πετρέλαιο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σωστή η ενέργεια των Ελληνοκυπρίων για σύναψη συμφωνιών με διάφορα κράτη για έρευνες και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί σήμερα κατ' αυτόν τον τρόπο έχοντας στο πλευρό της τη δύναμη της ΕΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατόν οι έρευνες να αναχαιτιστούν από τον τουρκικό στόλο, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι ίσως είναι δυνατόν αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι άγνωστο αν η Τουρκία θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια, έχοντας υπόψη τις σχέσεις της με την ΕΕ.