Την ώρα που κορυφώνονταν χτες το βράδυ ο διπλωματικός πυρετός ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταζε την εκτόξευση  διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις, στα πλαίσια των δοκιμών. 

Η εκτόξευση έγινε  στις 22.00 τοπική ώρα  από το πεδίο εκτόξευσης Καπούστιν Γιάρ,  που βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας στην περιοχή του Αστραχάν. Πρόκειται για έναν πύραυλο RS-12M Topol-M, ο οποίος μεταφέρει πολλαπλά οχήματα επανεισόδου συνολικής ισχύος 1,5 ΜΤ περίπου η ονομασία του "Topol" σημαίνει "Δρεπάνι" στα ρωσικά. 

Έχει ακρίβεια 200 μέτρων σε ακτίνα 11.000 χλμ. (!) και μεταφέρει στην μία έκδοση μία κεφαλή 800 kt, 40 φορές ισχυρότερη από την βόμβα που έπληξε την Χιροσίμα και στη δεύτερη  έκδοση, που είναι σε υπηρεσία εδώ και πέντε χρόνια , 4-6 οχήματα επανεισόδου (MIRV) με 250 Kt. το κάθε ένα, που μπορεί να πλήξουν ισάριθμους στόχους. 

Μάλιστα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από τον  εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Γιεγκόροβ που εξήγησε ότι  ο στόχος που επλήγη από την εικονική πυρηνική κεφαλή βρισκόταν σε έδαφος του Καζακστάν. 

Η δοκιμή, όπως είπε, στόχευε στη δοκιμή της κεφαλής του πυραύλου που αναπτύσσονται για την υπερνίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε τη δοκιμή ως επιτυχή κτυπώντας το στόχο του στο πεδίο βολής στο Καζακστάν. 

Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 10.500 χλμ.,ενώ η πρόωση του βασίζεται σε κινητήρα τριών σταδίων στερεών καυσίμων. 

Γ. Κοκ.