Συνέντευξη Τύπου έδωσαν νωρίτερα στη Μαδρίτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Μανουέλ Μαργκάλο, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα και ανετράπη ο νόμιμος πρόεδρος», δήλωσε ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, επειδή «έδωσε το κακό παράδειγμα, υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές στην Ουκρανία» που «κατέλαβαν την εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ουκρανία «κορυφαία προτεραιότητα» για τη Μόσχα και τόνισε ότι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μπορεί να είναι «μεταδοτική». Επίσης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».

Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διατάξει τις δυνάμεις «αυτοάμυνας» στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς δεν πρόκειται για ρωσικές δυνάμεις και επέμεινε ότι ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα παραμένει στις κανονικές του θέσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ώστε να αποτραπεί η «αιματοχυσία» στην Κριμαία. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν θα καλέσουν διεθνείς παρατηρητές. Οι δυτικές χώρες συζητούν πιθανή διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η οποία θα περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα, με τον Αμερικανό ομολογό του, Τζον Κέρι στο Παρίσι.