current views are: 2

5 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση10:19

Βερολίνο: Αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες η κατάσταση στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό επίπεδο μεταφέρονται οι εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το πρώτο τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Δημοσίευση 10:19’
αρθρο-newpost

Σε διπλωματικό επίπεδο μεταφέρονται οι εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το πρώτο τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε διπλωματικό επίπεδο μεταφέρονται οι εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς σήμερα πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή τη χερσόνησο της Κριμαίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο δύο βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία, ενώ η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αντικαθιστώντας τη ρωσική σημαία που κυμάτιζε από το Σάββατο. Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει το κτίριο που είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από φιλορώσους διαδηλωτές. 

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έχει προαναγγείλει για σήμερα επαφές σε επίπεδο πρεσβευτών.

Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της παραμονής του στη χερσόνησο.

Να σημειωθεί ότι ο Σέρι βρισκόταν στο Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να φτάσει στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο. 

Σήμερα επίσης κατευθύνεται προς την Κριμαία και αποστολή άοπλων αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αποστολή γίνεται με αίτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, στη βάση του αιτήματος για έκτακτη αποστολή άοπλων παρατηρητών.

Το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να μην αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, μετά τη μερική κατάληψη δύο βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι ουσιώδους σημασίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές. Προϋπόθεση για μια διπλωματική διαδικασία είναι να γίνουν τα πάντα για τη σταθερότητα της Ουκρανίας και να αποφευχθεί ότι οδηγεί σε αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε.

«Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην Κριμαία, λόγω της στάσης της Ρωσίας, έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες», συνέχισε.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα, ο Ζάιμπερτ επισήμανε μόνο ότι «από την Δευτέρα δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στην Κριμαία» μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για τη συγκρότηση μιας ομάδας επαφής. «Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν διακοπεί. Συνεχίζονται (. . .) είναι πολύ σημαντικό αυτές οι συζητήσεις να συνεχιστούν με επιτυχία σήμερα», τόνισε.

Λαβρόφ: Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα

«Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα και ανετράπη ο νόμιμος πρόεδρος», δήλωσε ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Μαργκάλο, από τη Μαδρίτη.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, επειδή «έδωσε το κακό παράδειγμα, υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές στην Ουκρανία» που «κατέλαβαν την εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ουκρανία «κορυφαία προτεραιότητα» για τη Μόσχα και τόνισε ότι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μπορεί να είναι «μεταδοτική». Επίσης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».

Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διατάξει τις δυνάμεις «αυτοάμυνας» στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς δεν πρόκειται για ρωσικές δυνάμεις και επέμεινε ότι ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα παραμένει στις κανονικές του θέσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ώστε να αποτραπεί η «αιματοχυσία» στην Κριμαία.

Νωρίτερα, ο ρώσος ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε πως μια συμφωνία με την μεσολάβηση της ΕΕ που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

Γιατσενιούκ: Αρνητικές συνέπειες από την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία

Σε δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, είπε πως η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας έχει “εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες” στην οικονομία της Ουκρανίας και η κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής εξαιτίας του γεγονότος ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας τελεί υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο.

“Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας”, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, κατά την οποία συζήτησαν μια πιθανή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν τη δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, την οποία πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πουτιν. 

Σύμφωνα με αυτήν η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος. Ο Ομπάμα συζήτησε επίσης με την Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G-8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία να είναι ανοιχτό, αν δεν υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας  στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, είπε ότι οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

“Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής”, είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς “ομάδας επαφής” που θα απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι Financial Times, κυρώσεις από την Gazprom για αντι-ανταγωνιστική αποτίμηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι αρκετά δύσκολο να επιβληθούν, καθώς Κομισιόν δεν θέλει να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα.

Συνεχίζεται η ένταση στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην αυτόνομη ρωσόφωνη δημοκρατία.

Η θέση διοίκησης και το κέντρο ελέγχου της βάσης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι εγκαταστάσεις απ΄όπου οι πύραυλοι είχαν ήδη απομακρυνθεί δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από σχεδόν 20 ρώσους στρατιώτες που υποστηρίζονταν από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε χθες ουκρανική πηγή.

Σύμφωνα με ουκρανό αξιωματικό, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι.

Στρατιώτες εισήλθαν στη βάση που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου διατηρεί βάση ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο αξιωματικός Βολοντίμιρ Μπόβα. “Υπάρχουν πύραυλοι, αλλά είναι ανενεργοί”, διευκρίνισε.

Ο κινέζος πρόεδρος στηρίζει Πούτιν

Χθες ήρθε και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας, με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Ζινπίνγκ, να δηλώνει στον ρώσο ομόλογό του ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές.

Ο Σι Ζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, περιέγραψε την κατάσταση ως « εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη», με περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν, «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. Η Μόσχα, ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι « τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των … εντάσεων». Η Ρωσία και η Κίνα που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν στενούς δεσμούς και κοινή οπτική σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία.


σχετικα αρθρα