Την ώρα που ένα ασταμάτητο διπλωματικό «πινγκ πονγκ» είναι σε πλήρη εξέλιξη για το μέλλον της Ουκρανίας και τη στάση Ρωσίας-ΗΠΑ-Ε.Ε., οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παίζουν τα δυνατά τους χαρτιά για τη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε σήμερα ότι η δέσμη μέτρων στήριξης στην Ουκρανία ανέρχεται σε τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι πρόκειται για «φρέσκα» χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Και το Βερολίνο έτοιμο για βοήθεια

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, από την πλευρά του ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση και πρόσθεσε ότι αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη φάση, περιλαμβανομένης της παροχής οικονομικής βοήθειας».

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι το Βερολίνο γνωρίζει ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ο γερμανός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

«Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις κυρώσεις, αντίθετα η αποκλιμάκωση πρέπει να πετύχει μέσω της συνεργασίας για την εξεύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο Σπιντελέγκερ. «Όλες αυτές οι συζητήσεις για την επιβολή κυρώσεων δεν βοηθούν ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το «σκέφτεται» το Κίεβο για Ρωσία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωνε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ουκρανία λάβει καλύτερη προσφορά από αλλού.

«Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε περισσότερους πόρους, δεν θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ουκρανικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σλάπακ.

Η Ρωσία αγόρασε ουκρανική ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που πρόσφερε η Μόσχα μετά την απόφαση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία δεν έχει καταβάλει τη δεύτερη δόση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία και δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το αέριο που έλαβε τον Φεβρουάριο.

Ο Αλεξέι Μίλερ σημείωσε ότι το συνολικό χρέος του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.