Τα αιτήματα των διαδηλωτών στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι νόμιμα, παρ' ότι βίαιες πράξεις μιας μικρής μειονότητας πρέπει να καταδικαστούν, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο.

Ο κ. Ίντσκο υπογράμμισε ότι εξεπλάγην που δεν ξέσπασαν νωρίτερα διαμαρτυρίες με δεδομένη την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η βία επισκίασε τις πρώτες διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και του μη λειτουργικού κράτους της Βοσνίας, ανέφερε ο κ. Ίντσκο σε συνέντευξή του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STΑ. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να "αποτελέσουν δικαιολογία για τους εκλεγμένους αξιωματούχους, ώστε να αγνοήσουν τα νόμιμα αιτήματα των διαδηλωτών".

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι δικαιολογημένα παραπονιούνται για τη διαφθορά και τη δυσλειτουργικότητα των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα. "Οι άνθρωποι θέλουν θεσμούς που λειτουργούν καλά και είναι στην υπηρεσία εκείνων που πληρώνουν φόρους, όχι των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι κάποιες φορές φαίνονται να είναι πάνω από τους θεσμούς. Εν συντομία οι πολίτες, θέλουν αξιοπρεπή και ομαλή ζωή" τόνισε.

Η απογοήτευση και οι προσδοκίες τους είναι νόμιμες και βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Ειλικρινά, είμαι έκπληκτος που δεν άρχισαν νωρίτερα οι διαδηλώσεις, είπε.

Ο κ. Ίντσκο τόνισε ότι οι πολιτικοί της Βοσνίας έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα και να υπηρετήσουν τους πολίτες και ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να τους παράσχει στήριξη.

"Οι πολιτικοί της χώρας προθυμοποιήθηκαν να επιτελέσουν το έργο τους εγγράφοντας τα ονόματά τους στις εκλογικές λίστες και οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν. Αν η κατάσταση επιδεινώνεται, αυτό συμβαίνει, εξαιτίας του γεγονότος ότι απέτυχαν να επιτελέσουν το έργο, για το οποίο πληρώνονται καλά", πρόσθεσε.

Απορρίπτοντας την άποψη ότι η κατάσταση είναι επίσης αποτέλεσμα έλλειψης δράσης από τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Ίντσκο τόνισε: "Τα τελευταία χρόνια η διεθνής κοινότητα προώθησε την πολιτική της 'κυριότητας', βάσει της οποίας οι αρχές της χώρας πρέπει να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να κινηθεί η χώρα εμπρός".

"Καθώς η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, είμαι ευχαριστημένος που βλέπω ότι οι άνθρωποι τώρα στρέφουν τις προσδοκίες τους στη σωστή κατεύθυνση: στους εκλεγμένους ηγέτες" επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της Σλοβενίας, η οποία ζήτησε η ΕΕ να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με πρότυπο τον διάλογο Σερβίας- Κοσόβου, ο κ. Ίντσκο είπε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου- Πρίστινας ήταν ένα σημαντικό παράδειγμα και ότι γι' αυτό στηρίζει τις πρωτοβουλίες για ανοιχτό διάλογο.

"Το μάθημα για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι το εξής: όταν οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να θέσουν τις ιδεολογικές διαφορές στην άκρη για να επιτύχουν συγκεκριμένες λύσεις και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον, ο καθένας ωφελείται. Οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούν πολιτικούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους διχασμούς για να παραμείνουν στην εξουσία, χωρίς να πετυχαίνουν τίποτα συγκεκριμένο" ανέφερε.