Η ουκρανική δικαιοσύνη άρχισε σήμερα έρευνες για αποσχιστικές τάσεις εναντίον πολλών αξιωματούχων, υποστηρικτών της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού της Κριμαίας και του ηγέτη των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το κτίριο της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας.

Αυτές οι έρευνες αφορούν τη διάπραξη «εγκλημάτων κατά του Κράτους τα οποία στρέφονται εναντίον της εδαφικής του ακεραιότητας» και για την τέλεσή τους κατηγορούνται ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, όπως και ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ, διευκρίνισε η γενική εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

Η έρευνα αφορά επίσης τον τέως αρχηγό του γενικού επιτελείου του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, τον ναύαρχο Ντένις Μπερεζόφσκι, που αυτομόλησε την Κυριακή, και τον Πάβελ Γκουμπάρεφ, επικεφαλής των διαδηλωτών στο Ντονέτσκ που ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο του κτιρίου της κυβέρνησης, απ' όπου είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα εντός της ημέρας.

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει εγκρίνει διά ψηφοφορίας τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση της αυτονομίας της Δημοκρατίας αυτής, την 30ή Μαρτίου.