Την ανησυχία του για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη του φυλακισμένου κινέζου συγγραφέα, Λιου Σιάομπο, ο οποίος τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης του 2010, εξέφρασε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ, Γκέρι Λούντεσταντ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα από τον Λιου από τον Οκτώβριο, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της απονομής του Νομπέλ, δεν είναι καλό, είπε ο Λούντεσταντ, ο οποίος σημείωσε ότι η σύζυγος του Λιου, Σία, η οποία είναι σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού, υφίσταται επίσης «μεγάλη πίεση».

Οι συνθήκες για τους διαφωνούντες και τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν γίνει πολύ πιο σκληρές στην Κίνα, προσέθεσε ο Λούντεσταντ αποδίδοντας την εξέλιξη στη συνολική τάση που άρχισε πριν από λίγα χρόνια.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να έχουν θορυβήσει στους κινέζους ηγέτες, οι οποίοι, «φοβούμενοι μία πρόκληση στην εξουσία τους, έχουν ενισχύσει την πίεση εναντίον των ακτιβιστών», σύμφωνα με τον επικεφαλής του νορβηγικού οργανισμού.

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα όταν ο Λιου επελέγη για το βραβείο Νόμπελ και δεν συμμετείχε στην τελετή απονομής το Δεκέμβριο, κατά την οποία η θέση στην οποία θα καθόταν ο φυλακισμένος συγγραφέας παρέμεινε κενή.