Την πλήρη διαφωνία της Ουάσινγκτον σε σχέση με το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.

«Το προτεινόμενο δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Ομπαμα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «το λαό της Ουκρανίας καθώς βαδίζει στις εκλογές του Μαΐου». 

«Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους σε απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ άνοιξε τον δρόμο και για το πιθανό πάγωμα πόρων.

«Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο ίδιος ζήτησε «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  με την εκπρόσωπο  Τζεν Ψάκι, να τονίζει: 

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η πρόταση η Κριμαία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα ή μια ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο για να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία είναι εντελώς παράνομη βάσει του συντάγματος της Ουκρανίας».

TAGS