Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το συμβόλαιο για την πώληση δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Μιστράλ στη Ρωσία δεν έχει ακυρωθεί, «σε αυτό το στάδιο».

«Σεβόμαστε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Δε βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο κι επιθυμούμε να αποφύγουμε να φθάσουμε εκεί» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συνόδου για την Ουκρανία.

Το 2011 η Γαλλία προχώρησε στη σύναψη μιας συμφωνίας για την πώληση δύο πολεμικών σκαφών προβολής ισχύος και διοίκησης (BPC) τύπου Μιστράλ, με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πλέον. Η ανακοίνωση αυτής της παραγγελίας είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς συνιστούσε την πρώτη παράδοση στη Μόσχας εξοπλισμού τέτοιας σημασίας από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε γενικότερο πλαίσιο ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση, η μεσολάβηση να μπορέσουν να συνεχιστούν» με τη Μόσχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «υπάρχει μία διαβάθμιση των κυρώσεων» που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξάρτηση με την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Γαλλία διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία, μια σχέση. Και έτσι λοιπόν πέραν των αποφάσεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλω να διατηρήσω πάντα ανοικτό τον διάλογο με τη Ρωσία, επιχειρώντας να κατανοήσω ένα μέρος των ανησυχιών της» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Ρωσία οφείλει να κατανοήσει ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και η Γαλλία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο» επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους δεσμούς μας με τη Ρωσία, τις ιστορικές, πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές μας σχέσεις, μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας κοντά στη Ρωσία για να την οδηγήσουμε προς τη διαπραγμάτευση, που αποτελεί πάντα την καλύτερη οδό για μια πολιτική λύση».