Στο «κόκκινο» είναι η ένταση σε διπλωματικό επίπεδο για την Ουκρανία, με την Ρωσία να επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κίεβο να είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με τη Μόσχα «υπό όρους», την ώρα που οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία ξεπερνούν τους 30.000.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει «ιδιαίτερα μη επικοδομητική θέση» παγώνοντας τις συζητήσεις για τη βίζα.

«Η Ρωσία δεν θα δεχθεί την γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών» και θα απαντήσει αν επιβληθούν κυρώσεις, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την ουκρανική κρίση.

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά προηγουμένως η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε «αυτονομιστές και τρομοκράτες».

Όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε να έχει μία δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο πρωθυπουργoί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο- η μοναδική επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

«Εχουμε δηλώσει έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση», είπε ο ίδιος και ανέφερε μία σειρά από προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων και την «άρση της υποστήριξης προς τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες στην Κριμαία».

Η φιλο-ρωσική ηγεσία της Κριμαίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα όταν ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, ανακοίνωσε χθες ότι το κοινοβούλιό της ψήφισε υπέρ της άμεσης ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα αυτό στις 16 Μαρτίου.

«Κανένας στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του αποκαλούμενου δημοψηφίσματος από τις αποκαλούμενες αρχές», είπε ο Γιατσενιούκ χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό παράνομο και αντισυνταγματικό.

Πάνω από 30.000 ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Η Ρωσία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Σεργκέι Ασταχόφ, σύμβουλος του διοικητή των συνοριοφυλάκων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μια εκτίμηση και περιλαμβάνει τόσο τα στρατεύματα που έχουν φτάσει στην Κριμαία από την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και τα στρατεύματα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι τα μόνα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτά που έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη. Οι στρατιώτες που έχουν καταλάβει πολλές θέσεις στη χερσόνησο δεν φορούν διακριτικά στις στολές τους, όμως οδηγούν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες.

Αντίθετα η Ουκρανία καταγγέλλει ότι χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στην Κριμαία και έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Κίεβο είχε κάνει λόγο για 16.000 ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία.

Συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν

Σημειώνεται ότι Μπαράκ Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία μίας ώρας τη νύχτα ο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης. 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση.