Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει ότι η ρουμανική γλώσσα χάνει το καθεστώς της περιφερειακής γλώσσας στην Ουκρανία, ζήτησε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου από τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Το επιχείρημα είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα μια κυβέρνηση που θα είναι και ο πατέρας και η μητέρα όλων των Ουκρανών πολιτών, ανεξάρτητα αν είναι Ουκρανοί, ή μειονότητες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Πολωνοί ή Ούγγροι» δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.

Η Ρουμανία έχει τη δεύτερη πολυπληθέστερη μειονότητα μετά τη ρωσική. Συνεπώς, ενδιαφερόμαστε πολύ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα των μειονοτήτων, είπε ο κ. Μπασέσκου μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό Γιατσένιουκ για το γεγονός ότι οι μειονότητες δέχθηκαν δώρο από τον Γιανουκόβιτς και ότι θα ήταν λυπηρό οι μειονότητες να σκεφτούν ότι μια φιλο-ευρωπαϊκή δημοκρατική δύναμη τους στέρησε ορισμένα δικαιώματα που είχαν κατά την περίοδο του Γιανουκόβιτς» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας τονίζοντας ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί και όχι μόνο να αναβληθεί η κύρωσή του από τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας.