Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οποίου εμποδίστηκαν και πάλι σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», κατήγγειλε το υπουργείο.

«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει ακραίες τις νέες ουκρανικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, «κατέλαβαν την εξουσία με τα όπλα», και εξακολουθούν να θεωρούν τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας.