Ένοπλοι άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι Ρώσοι, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή της Κριμαίας, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός και χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς που ήταν παρών στο συμβάν, το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οι ένοπλοι παραβίασε την πύλη της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Ένας Ουκρανός αξιωματικός του στρατού, ο Βλάντισλαφ Σελεζνιόφ, είπε τηλεφωνικά ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν τη βάση χωρίς να ανοίξουν πυρ. Ένας άλλος αξιωματικός είπε στο Reuters ότι προσπαθεί να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ενόπλων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει κατασχεθεί κανενός είδους οπλισμός.

Συνεχίζεται η διαμάχη Ρωσίας - ΗΠΑ

Το επεισόδιο έρχεται την ώρα που η διπλωματική ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τη Μόσχα να προειδοποιεί πως οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι παρά τη «βαθιά διαφωνία» της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος ψυχρός πόλεμος.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου, τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει», φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA.

«Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος ψυχρός πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει», τόνισε. Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή «ομάδα επαφής» στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης «μας κάνουν να γελάμε».