Το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης εξουσιοδότησε τον στρατό να κάνει χρήση βίας ώστε να μη φορτώσει αργό πετρέλαιο το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βόρειας Κορέας το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Ες Σίντερ που έχουν καταλάβει αντάρτες στα ανατολικά, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA μετέδωσε σήμερα ότι το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή στον στρατό και προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου.

"Το υπουργείο Άμυνας εξουσιοδότησε τους επικεφαλής του στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού να κάνουν χρήση βίας εναντίον αυτού του δεξαμενόπλοιου που εισήλθε στα λιβυκά χωρικά ύδατα χωρίς επίσημη άδεια. Η εντολή αφορά τη χρήση βίας και τοποθετεί την ευθύνη για όποιες ζημιές προκύψουν από αυτήν στον ιδιοκτήτη του πλοίου", ανέφερε η ανακοίνωση.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να προειδοποιήσει το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου. «Το τάνκερ θα βομβαρδιστεί, αν δεν ακολουθήσει τις διαταγές όταν αποπλεύσει (από το λιμάνι). Θα πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να φορτώσουν πετρέλαιο», πρόσθεσε ο Ζεϊντάν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, ενώ οι αρχές της Λιβύης ζήτησαν τη σύλληψη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

Οι αντάρτες, που έχουν καταλάβει τρία μεγάλα λιμάνια της Λιβύης από τον Αύγουστο για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία και μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη από την πώληση πετρελαίου, προειδοποίησαν την Τρίπολη να μην επιτεθεί στο τάνκερ για να σταματήσει την πώληση αργού από το λιμάνι Ες Σίντερ.

Ο Αμπ-Ράμπο Αλμπαράσι, ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός του αυτονομιστικού κινήματος της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζεϊντάν δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά του να μοιράζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, να διερευνήσει τη διαφθορά που συνδέεται με την πώληση πετρελαίου και να προσφέρει στην περιοχή μεγαλύτερη αυτονομία.
 

TAGS