Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας.

«Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια γραπτή ανακοίνωση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.

«Ο Κινέζος πρόεδρος επίσης τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Σι εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου η καγκελάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.

Οι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με μια κοινή της ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για την διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματισθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στη διεθνή ομάδα επαφής, δοθείσης της στενής σχέσης της χώρας του με την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και της ιδιαίτερης σχέσης και επαφής της χώρας του με τους μουσουλμάνους μειονοτικούς Τάταρους της Κριμαίας.