Περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας επίδειξη ισχύος κι αναγκάζοντας τον φιλοευρωπαίο πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο να ακυρώσει τη συγκέντρωση που προγραμμάτιζε. 

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο προπύργιο αυτό του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θέλει να πείσει τους κατοίκους να «μείνουν ενωμένοι» απέναντι στις «προκλήσεις» όσων εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις. Κατήγγειλε την «πλύση εγκεφάλου» των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και τη συμμετοχή Ρώσων στις κινητοποιήσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο. 

Οι υποστηρικτές της προσάρτησης του Ντόνμπας —μιας περιοχής της Ουκρανίας όπου βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες και η πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντονέτσκ— στη Ρωσία πλημμύρισαν το μεσημέρι την Πλατεία Λένιν, όπου την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι. 

«Ρωσία!», «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «πρόεδρος Πούτιν», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους, ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες και σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των αστυνομικών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Κίεβο σε συγκρούσεις με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές. 

«Δεν θέλουμε να μπούμε στο NATO, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στο Κίεβο: κανένας τους δεν εξελέγη, διορίστηκαν μόνοι τους», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές. 

«Ο κόσμος κινητοποιείται διότι η υπομονή του έχει φτάσει στα όριά της, η Ουκρανία έχει παρασυρθεί στο πολιτικοοικονομικό παιγνίδι της Ευρώπης και των Δυτικών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντόνια, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. 

Διαδηλωτές προχώρησαν στην έπαρση της ρωσικής σημαίας στο τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Κλίτσκο ακύρωσε τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει να κάνει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία Λένιν.
Στο μεταξύ στη Λούγκανσκ, μια άλλη μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και απαίτησαν από τον κυβερνήτη της περιοχής να παραιτηθεί, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.