Ο ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έχει υποβάλει αίτημα μόνιμης εγκατάστασης στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, στον οποίο χορηγήθηκε στο τέλος της περυσινής χρονιάς από τη Ελβετία μια τρίμηνη βίζα Σένγκεν, έφθασε σιδηροδρομικώς στις αρχές Ιανουαρίου στη Βασιλεία από το Βερολίνο για να επιστρέψουν στο σχολείο οι δύο μικρότεροι γιοι του.

Μια εκπρόσωπος του Χοντορκόφσκι επιβεβαίωσε ότι ο πρώην μεγιστάνας είχε υποβάλει αίτημα για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελβετία, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πού ακριβώς ελπίζει να φτιάξει το σπίτι του.

Η δεύτερη σύζυγος του Χοντορκόφσκι, η Ίνα, έχει σπίτι στη Γενεύη, όπου επιχειρούσαν μερικές από τις εταιρείες του, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα "Λε Ματέν".

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, φυλακίσθηκε το 2003 για απάτη και φοροδιαφυγή. Εθεωρείτο από πολλούς πολιτικός κρατούμενος — το επιφανέστερο θύμα της εκστρατείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που είχε στόχο να περιορίσει τους "ολιγάρχες" οι οποίοι έκαναν περιουσίες αρπάζοντας περιουσιακά στοιχεία στα χαώδη χρόνια της διακυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνισμού.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος απελευθερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από ένα στρατόπεδο εγκλεισμού κοντά στην Αρκτική, έχει περάσει μεγάλο μέρος των λίγων τελευταίων μηνών ταξιδεύοντας.

Χθες, Κυριακή, απευθύνθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους στο Κίεβο και κατηγόρησε τη Ρωσία για συνέργεια στην αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών.