Η Συρία ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του λαού, πρόκειται να καταργήσει το νόμο εκτάκτου ανάγκης και να τον αντικαταστήσει με μηχανισμούς που θα είναι "αποτελεσματικοί" για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Έτσι ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ,διέταξε τη δημιουργία μιας επιτροπής μελέτης της κατάργησης του νόμου αυτού, που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 48 χρόνια, αφ' ότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα Μπάαθ το 1963.

Από την Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που φυλακίστηκαν στη Συρία και τον τερματισμό της ισχύος του νόμου εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, οι αρχές της οποίας θα πρέπει να ικανοποιήσουν τα "δίκαια" αιτήματα και τις προσδοκίες του λαού.

Συρία θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και ο λαός θα συμμετάσχει σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν", δήλωσε η Σαάμπαν.

"Τα αιτήματα των ανθρώπων της Ντεράα τελούν υπό εξέτασιν και αποτελούν πηγή μέριμνας. Είναι δικαιολογημένοι", προσέθεσε η Μπουσάινα Σαάμπαν, ενώ τόνισε ότι "την ερχόμενη περίοδο θα δούμε σημαντικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα".

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου κατά του συριακού καθεστώτος.

Περίπου 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες στην πόλη αυτή από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης στην πόλη Ντεράα, που έχει μετατραπεί στο προπύργιο των εξεγερμένων πολιτών.

Σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν δια της βίας το τζαμί Αλ Ομάρι από τους διαδηλωτές που το είχαν καταλάβει εδώ και ημέρες, μετά από πολύωρα επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δρόμοι της πόλεις ήταν έρημοι, τα καταστήματα και τα σχολεία κλειστά καθώς εκατοντάδες στρατιώτες και άνδρες της αντιτρομοκρατικής περιπολούσαν σε όλη την πόλη, οι είσοδοι της οποίας ελέγχονται αυστηρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψαν σήμερα την απόφαση του πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ για τη σύσταση επιτροπής μελέτης με στόχο την κατάργηση του νόμου εκτάκτου ανάγκης που ισχύει επί 48 χρόνια στη Συρία, προεδρική ενέργεια που συνδέουν με τις μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες στο νότιο τμήμα της Συρίας που συνεχίζονται αφού οι αρχές δεν ικανοποιούν τα αιτήματα του πληθυσμού.

Γνωστοί διαφωνούντες εντός και εκτός Συρίας ανέφεραν ότι ο Άσαντ απέτυχε να λάβει αμέσως μέτρα για να ικανοποιήσει τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα για την απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, να επιτρέψει την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των συγκεντρώσεων και να καταργήσει πλέον τον νόμο εκτάκτου ανάγκης.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε τη Συρία να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού της στην πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων μετά τις πληροφορίες για το θάνατο πολλών ανθρώπων από τις δυνάμεις ασφαλείας που απομάκρυναν τον κόσμο από τέμενος στη Ντεράα.

"Καλούμε την κυβέρνηση της Συρίας να σεβαστεί το δικαίωμα του λαού στην πραγματοποίηση ειρηνικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και να αναλάβει δράση για τις θεμιτές τους διεκδικήσεις", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Επίσης καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, συμπεριλαμβανομένων των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, κατά τις περαιτέρω διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για αύριο στη Συρία", προσέθεσε ο Χέιγκ σε δηλώσεις του στο βρετανικό κοινοβούλιο.