Ένας Καναδός φωτορεπόρτερ, ο Άλι Μουστάφα, σκοτώθηκε στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές από την περιοχή.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Επαρχιακού Συμβουλίου του Χαλεπιού, ο Μουστάφα, ο οποίος συνεργαζόταν με τα πρακτορεία SIPA και EPA, σκοτώθηκε την Κυριακή. Το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης του Χαλεπιού, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

«Τέσσερα μέλη της ομάδας πολιτικής άμυνας (της αντιπολίτευσης) στο Χαλέπι καθώς και άλλοι 10 πολίτες σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερα έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά στη συνοικία Χαϊνταρίγιε, το πρωί της Κυριακής», ανέφερε το Κέντρο Ενημέρωσης.

«Ο Καναδός φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε ενώ τραβούσε φωτογραφίες της σφαγής», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ένας Καναδός πολίτης σκοτώθηκε στη Συρία. Η αδελφή του Μουστάφα, Τζουστίνα Ρόζα Μποτέλιο, επιβεβαίωσε το θάνατό του μέσω της σελίδας της στο Facebook. «Ελπίζω να καταλάβει ο κόσμος τι άγγελος ήταν ο αδελφός μου. Τον απασχολούσαν περισσότερο οι άλλοι παρά ο εαυτός του», σημείωσε.

Ο Άλι Μουστάφα εργαζόταν περιστασιακά στη Συρία από τις αρχές του 2013, όμως είχε πραγματοποιήσει αποστολές και στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Αίγυπτο και τη Βραζιλία. Σε μια συνέντευξη του, πέρσι, εξήγησε ότι αποφάσισε να καλύψει τα γεγονότα στη Συρία, την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους γιατί «δεν γινόταν να αγνοήσει αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία». 

«Ο συριακός λαός αισθάνεται εγκαταλειμμένος από παντού. Ζητάει την αλληλεγγύη μας», τόνισε.

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία ενώ δεκάδες άλλοι φυλακίστηκαν ή απήχθησαν από την έναρξη των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.