Πλήθος ερωτήσεων για το κύριο θέμα της διεθνούς επικαιρότητας δέχτηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι και οι αρχηγοί των κομμάτων της συμπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ και Λουτφί Μεστάν.

Το ενδιαφέρον, αλλά και η έντονη ανησυχία της βουλγαρικής κοινής γνώμης για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία κυριάρχησαν στις πολυάριθμες ερωτήσεις των Βούλγαρων δημοσιογράφων, αλλά και στις απαντήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή, αλλά και με ιδιαίτερη ευαισθησία την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, με σαφή συνείδηση, ότι θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν άμεσα τις χειρότερες συνέπειες στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στη «γειτονιά» της.

Στήριξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, πολιτικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών για την επίλυση της κρίσης το ταχύτερο δυνατόν είναι ο κεντρικός άξονας της βουλγαρικής θέσης, την οποία η επίσημη Σόφια προσπαθεί να εναρμονίσει στενά με εκείνη των Βρυξελλών.

Αυτά είναι τα κεντρικά κοινά σημεία στις πολυάριθμες αναφορές των τριών πολιτικών ανδρών στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ζουν 200.000 – 250.000 πολίτες με βουλγαρικές εθνικές ρίζες.

Για την τύχη τους η Βουλγαρία δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι αδιάφορη, τόνισε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, σύμφωνα με τον οποίο η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν στο Κίεβο είχε ως κύριο σκοπό να εκφράσει την ανησυχία της Βουλγαρίας με αφορμή την απόφαση των νέων ιθυνόντων στο Κίεβο για ακύρωση του νόμου για την ελεύθερη χρήση των γλωσσών των πολυάριθμων εθνοτήτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της βουλγαρικής μειονότητας.

Την ακύρωση τη χαρακτήρισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «λάθος μήνυμα εκ του Κιέβου» το οποίο στάλθηκε, μάλιστα, αμέσως μετά την αλλαγή της εξουσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Ορεσάρσκι εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς, σε άλλο σημείο, τις επιφυλάξεις της Σόφιας για τα σενάρια επιβολής κυρώσεων με αφορμή την κρίση της Ουκρανίας.

«Η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές στην περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης και της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Κι αν κάποιος πρέπει να «τιμωρηθεί», θα κάνουμε καλά να προσέχουμε ανάμεσα στους «τιμωρηθέντες» να μην είναι και μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

Αυτό τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο την άποψη αυτή συμμερίζονται «τουλάχιστον άλλες τέσσερις με πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ», κατά τα λόγια του Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλγαρία στο πρόσφατο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο με γνώμονα την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας έχουν την υποχρέωση να σέβονται την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας εφαρμόζοντας τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΣΚ και του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» Σεργκέι Στανίσεφ σε απάντηση σχετικής ερώτησης.

Τόνισε, ωστόσο ότι «ούτε η ΕΕ, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε κανένας άλλος δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της Ουκρανίας αν όλοι οι Ουκρανοί πολίτες δεν αισθάνονται ισότιμοι και ασφαλείς στην πατρίδα τους».

Ο αρχηγός των Βούλγαρων Σοσιαλιστών επισήμανε, σε άλλο σημείο, ότι «για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση όλης της Ουκρανίας και όχι ως κυβέρνηση ενός μέρους της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά.