Οι πράκτορες του FBI εργάζονται στο Κίεβο για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να ερευνήσουν τη διαφθορά της κυβέρνησης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε στο φως την κλεπτοκρατία της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε στην Ουκρανία ειδικούς του FBI, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών» για να βοηθήσουμε τους ουκρανούς ερευνητές «να αποκαλύψουν τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να επανακτήσουμε κάποιους από τους πόρους», πρόσθεσε ο Πάιατ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς, του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, 16 υπουργών της κυβέρνησής του, επιχειρηματικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας με την κατηγορία της απάτης.

Οι ελβετικές αρχές έχουν επίσης ζητήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Γιανουκόβιτς και του γιου του, του πολυεκατομμυριούχου Αλεξάντερ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε ραγδαία στη διάρκεια της προεδρίας του πατέρα του.