Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί διότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία και από την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Μας ανησυχεί η έλλειψη ενδείξεων αποκλιμάκωσης», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. «Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις στρατιωτικής ενίσχυσης των ρωσικών θέσεων» στην Κριμαία και «μια αυξανόμενη απομόνωση» της χερσονήσου «από την υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική», διευκρίνισε η Κοτσίγιαντσιτς, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να «πιστεύει ότι μια λύση στην κρίση θα πρέπει να βρεθεί μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία».

Στη διάρκεια μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύθηκαν σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της κρίσης, υπό την απειλή «σοβαρών επιπτώσεων στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας» με κυρώσεις ολοένα και πιο σκληρές.

Όταν ρωτήθηκε πότε είναι πιθανό να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ, η Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κανένα χρονοδιάγραμμα προς το παρόν, όμως μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες», είπε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε εξάλλου ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν σε ένδειξη υποστήριξης στο Κίεβο.

Ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να υπογράψει αργότερα αυτό το μήνα τη συμφωνία αυτή. «Η άποψή μας είναι ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική θέληση και η προετοιμασία, η ημερομηνία της 21ης Μαρτίου είναι πιθανή», σημείωσε.
Στις 20 και 21 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη μια Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Καμία ημερομηνία δεν έχει οριστεί (...), όμως θεωρείται προτεραιότητα», επεσήμανε από την πλευρά της η Κοτσίγιαντσιτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εργάζεται εντατικά για την οριστικοποίηση» των μέτρων παροχής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με την ίδια.

Η Επιτροπή παρουσίασε στις 5 Μαρτίου ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ουκρανίας ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων ή δωρεών.