Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει περίπλοκες τεχνικές για να παρακάμπτει τις κυρώσεις του ΟΗΕ και χρησιμοποιεί τις πρεσβείες της για να διευκολύνει το παράνομο εμπόριο όπλων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Στην έκθεση προστίθεται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί επίσης πιο περίπλοκα οικονομικά αντίμετρα τα οποία δυσχεραίνουν την παρακολούθηση των αγορών απαγορευμένων αγαθών από την απομονωμένη χώρα.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από μια οκταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, αποτελεί τμήμα μιας ετήσιας αναφοράς για τη συμμόρφωση της Βόρειας Κορέας προς τις κυρώσεις του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί ως απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Η επιτροπή αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από τα επεισόδια που αναλύθηκαν στην υπό εξέταση περίοδο, η επιτροπή διαπίστωσε πως (η Βόρεια Κορέα) χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο πολλαπλές και επάλληλες τεχνικές παράκαμψης, αναφέρεται στη σύνοψη της 127σέλιδης έκθεσης.

Στην έκθεση προστίθεται ότι οι βορειοκορεατικές πρεσβείες στην Κούβα και τη Σιγκαπούρη είναι ύποπτες ότι οργάνωσαν την παράνομη αποστολή μαχητικών αεριωθουμένων και εξαρτημάτων πυραύλων που κατασχέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο πάνω σ' ένα βορειοκορεατικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον Παναμά.

Ο Παναμάς κατέσχεσε το πλοίο Τσονγκ Τσον Γκανγκ επειδή μετέφερε λαθραία όπλα της σοβιετικής εποχής, ανάμεσα στα οποία δύο μαχητικά αεριωθούμενα MiG-21, κάτω από χιλιάδες τόνους ζάχαρης. Μετά την ανακάλυψη, η Κούβα παραδέχθηκε πως έστελνε "ξεπερασμένα" σοβιετικής εποχής όπλα για να επισκευαστούν στη Βόρεια Κορέα και να επιστραφούν στην Κούβα.