Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον θα μεταβεί το απόγευμα στο Σαράγεβο.

Η κ. Άστον, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, θα έχει αύριο στο Σαράγεβο σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της κοινωνίας των πολιτών.

"Θα επισκεφθώ το Σαράγεβο και θα συναντηθώ με τους επικεφαλής των θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών για να ακούσω τις απόψεις τους για την κατάσταση στη χώρα και πως ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών, κυρίως όσον αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Άστον.

Η κ. Άστον, μετά τις συνομιλίες με τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών και τους πρωθυπουργούς των οντοτήτων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί και η κατάσταση στη Βοσνία.

Η άφιξη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Σαράγεβο αναβλήθηκε αρκετές φορές. Αρχικά είχε αναγγελθεί ότι θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε μετά τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, που εξελίχθηκαν σε αναταραχές και βίαια επεισόδια.

Αργότερα είχε ανακοινωθεί ότι η κ. Άστον θα επισκεφθεί το Σαράγεβο λίγες μέρες μετά την άφιξη του κ. Φούλε, αλλά το ταξίδι της στη Βοσνία αναβλήθηκε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. 

Σε διάφορες πόλεις της Βοσνίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι διαμαρτυρίες για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, αλλά με τη συμμετοχή πολύ μικρού αριθμού διαδηλωτών.