Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, επανέλαβε σήμερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δήλωσε βέβαιος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές διαταγές».

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, ο κ. Γιανουκόβιτς επέμεινε  ότι «εξτρεμιστές» έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

Υποστήριξε ακόμη πως οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο.

Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με θέμα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο ανατραπείς πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «η Κριμαία αποσπάται» από την Ουκρανίαλόγω της πολιτικής των «νεοφασιστών» που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η Ουκρανία θα ανασυνταχθεί και «θα ξαναβρεί την ενότητά της».

Ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε τέλος πως μια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν παράνομη, διότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια σε «συμμορίτες».