Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία ξεπέρασε τους 10.000 ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η αστυνομία --η οποία έχει αναλάβει τη σύνθεση των στοιχείων από τις διάφορες πληγείσες περιοχές-- δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό προς το παρόν.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός- χθες βράδυ- έκανε λόγο για 9.811 νεκρούς και περίπου 17.500 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Καόρου Γιοσάνο δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη βουλή προς συζήτηση κατεπείγοντα προϋπολογισμό για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.

Ο Γιοσάνο είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει αν το σχέδιό της να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις είναι εφαρμόσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Φουκουσίμα

Οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία Tepco μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων στις εγκαταστάσεις.

"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιός ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από πέντε που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, πρόσθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Tepco.

Οι ρίψεις νερού συνεχίστηκαν σήμερα στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3.

Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.

Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.

Βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συμβάλουν στις ρίψεις νερού για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, βόρεια του Τόκιο, μετέδωσε πριν από λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Τοσίμι Κιταζάουα.

Μηχανικοί δουλεύουν ασταμάτητα μετά από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι πριν δύο εβδομάδες για να σταθεροποιήσουν το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, και να αποτρέψουν ένα καταστροφικό δυστύχημα.