Τα σχέδια για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη προβλέπουν μια αποστολή 90 ημερών, αλλά η διορία αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

"Πολλές από τις υποθέσεις στον σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει. Εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσοτερο ή λιγότερο", διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι στην αποστολή αυτή, η οποία εγκρίθηκε χθες, αναμένεται να μετάσχουν δεκάδες αεροσκάφη από την 28μελή στρατιωτική συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν την Πέμπτη να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.

Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ πριν από λίγο αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις.

ΗΠΑ και Βρετανία καλοσωρίζουν την απόφαση του ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων. Tην ίδια θετική στάση κράτησε και η Βρετανία καλωσορίζοντας την σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την "ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων", κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.

"Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO", δήλωσε.

"Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων", πρόσθεσε η Κλίντον. "Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας".

"Καλωσορίζουμε την απόφαση του NATO να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους αμάχους σε συμφωνία με την Απόφαση 1973 του ΣΑΗΕ και να επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων", ανέφερε ανακοινωθέν του Φόρεϊν Όφις.

Ο ΓΓ του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία αφού η Τουρκία --η οποία αντιτασσόταν σε ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές με στόχο τον Μουάμαρ Καντάφι-- αποδέχθηκε την μεταβίβαση της διοίκησης που ως τώρα είχαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Σύμφωνο.

"Αυτό επιδεικνύει ξανά την ενότητα και την ταχύτητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε το ανακοινωθέν του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

"Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του".

Χθες αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν εκ νέου στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "πρόσθετα μέτρα" εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη για να εξεταστεί η "πρόοδος" της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.