Ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο στη Συρία και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και ανέρχεται πλέον στα 5,5 εκατομμύρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Σύροι είναι εγκλωβισμένοι στις πολιορκούμενες περιοχές της χώρας, αναφέρει η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF, σε έκθεσή της η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των παιδιών τα οποία έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο σε 2,3 εκατομμύρια, αλλά έναν χρόνο μετά 4,3 εκατομμύρια παιδιά εκτός της Συρίας και 1,2 εκατομμύρια παιδιά που είναι εσωτερικά εκτοπισμένα έχουν ανάγκη βοήθεια και άλλα 2 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται κάποιας μορφής ψυχολογική υποστήριξη ή θεραπεία.

Τα παιδιά αναλογούν σχεδόν στον μισό πληθυσμό των 9,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία που έχει ανάγκη βοήθεια και περισσότερα από 320.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε πολιορκημένες περιοχές, δύσκολα προσβάσιμες, επισημαίνει η έκθεση.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 146.000 ανθρώπους - ανάμεσά τους 10.000 παιδιά - σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Η έκθεση της UNICEF ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά των θυμάτων ανάμεσα στα παιδιά είναι τα υψηλότερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ένοπλη σύρραξη στην περιοχή και επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι προφανώς μεγαλύτερος.

«Για τα παιδιά στη Συρία, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα μεγαλύτερα σε διάρκεια της ζωής τους. Πρέπει να υπομείνουν έναν ακόμη χρόνο πόνου;», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά στη Συρία αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό - ένα στα 10 παιδιά-πρόσφυγες εργάζεται, ενώ ένα στα πέντε κορίτσια από τη Συρία που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία έχει εξαναγκαστεί σε γάμο.

Προειδοποιεί επίσης ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια μαθητές - το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας - δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.