Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε σήμερα «τη λύπη» του μία ημέρα μετά τη δολοφονία ενός ιορδανού-παλαιστίνιου δικαστή από ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας.

«Το Ισραήλ λυπάται για τον θάνατο του δικαστή Ράεντ Ζάιτερ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον λαό και την κυβέρνηση της Ιορδανίας», δήλωσε ο Νετανιάχου, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε το αίτημα της Ιορδανίας να δημιουργηθεί «μια κοινή ομάδα» για να ερευνήσει το συμβάν αυτό που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των γειτονικών χωρών. «Η κοινή ομάδα θα αρχίσει άμεσα την εργασία της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, ο δικαστής Ζάιτερ, 38 ετών, βρισκόταν στο συνοριακό πέρασμα της Γέφυρας Άλενμπι και κατευθυνόταν προς τη Δυτική Όχθη όταν αρχικά φέρεται ότι προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη και συνέχεια αποπειράθηκε να τον «στραγγαλίσει», προτού δεχθεί τους θανάσιμους πυροβολισμούς.

«Ένας Παλαιστίνιος προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη, αναγκάζοντας τους άλλους στρατιώτες που ήταν παρόντες να απαντήσουν πυροβολώντας τον στα πόδια. Ο ύποπτος στη συνέχεια άρχισε να στραγγαλίζει τον στρατιώτη αναγκάζοντας τους συναδέλφους του να ανοίξουν πυρ ξανά», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Ζάιτερ που κατάγεται από τη Νάμπλους στη βόρεια Δυτική Όχθη, την οποία εγκατέλειψε το 2011, εργαζόταν ως δικαστής στο Αμάν.

Χθες Δευτέρα, ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ κάλεσε τον ισραηλινό επιτετραμμένο στην Ιορδανία για να του εκφράσει «την έντονη καταδίκη» της χώρας του για τη δολοφονία του δικαστή.

«Η κυβέρνηση της Ιορδανίας αναμένει την πλήρη έκθεση των ισραηλινών αρχών για το συμβάν. Η Ιορδανία επιθυμεί τη διεξαγωγή έρευνας χωρίς καθυστέρηση», είχε προσθέσει ο Τζούντεχ.

Εξάλλου περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία ζητώντας την απέλαση του πρεσβευτή και καταγγέλλοντας τη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των δύο χωρών που συνήφθη το 1994.