Το μυστήριο που περιβάλει το εξαφανισμένο Boeing 777 των αερογραμμών της Μαλαισίας είναι αν μη τι άλλο πολύ μεγάλο, καθώς τέσσερις ημέρες μετά δεν γνωρίζουμε πρακτικά τίποτα για την τύχη του εξαφανισμένου αεροσκάφους.

Ωστόσο μία ακόμη ανατριχιαστική λεπτομέρεια είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών εξακολουθούσαν να δέχονται κλήσεις μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους το Σάββατο το βράδυ.

Σύμφωνα με το site China.org.cn, 19 οικογένειες αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι τηλεφώνησαν σε προσφιλή τους πρόσωπα, που ταξίδευαν με το μοιραίο αεροσκάφος, και τα τηλέφωνα καλούσαν πριν βγει ο τηλεφωνητής.

«Όταν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί πλέον, όταν δεν έχει μπαταρία ή όταν είναι κλειστό, κατεστραμμένο ή στο βυθό της θάλασσας, στις κλήσεις βγαίνει απευθείας ο τηλεφωνής», εξηγεί στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur Mathieu Drida, ο Διευθύνων Σύμβουλος του site MeilleurMobile.com. «Φαίνεται αδύνατον πώς η κάρτα SIM μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με το τηλεφωνικό δίκτυο στην προκειμένη περίπτωση».

Όλα αυτά, όπως ήταν φυσικό ενέτειναν την αγωνία και τη δυσφορία των συγγενών των 239 επιβατών του αεροσκάφους. Ωστόσο υπάρχει εξήγηση , καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Malaysia Airlines ,παρέχεται η δυνατότητα στους επιβάτες της business class να χρησιμοποιήσουν μία εφαρμογή προκειμένου να «μείνουν συνδεδεμένοι». 

Η εταιρεία επιτρέπει στους επιβάτες να «επικοινωνούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, SMS ή e-mail, χάρη σε έναν εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος μέσα στις θέσεις».

Όπως αναφέρει το περιοδικό Nouvel Observateur, η πιθανότητα του να είναι κάποιος συνδεδεμένος με Wi-Fi στο εσωτερικό του αεροσκάφους, προϋποθέτει συνδέσεις που είναι εγκατεστημένες στο πιλοτήριο. 

Ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση ολικής βύθισης του αεροσκάφους, παραμένει υπαρκτή η πιθανότητα να εξακολουθεί να υφίσταται η σύνδεση. 

Πάντως, ο καθηγητής Γουίλιαμ Γουέμπ, συνεργάτης της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας, εκτιμά ότι «τα τηλέφωνα σίγουρα δεν λειτουργούν. Θα είναι μέσα στο νερό, εκτός κάλυψης και χωρίς μπαταρία». Έτσι, διευκρινίζει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου κεραιών.

Όσον αφορά το ερώτημα των συγγενών των επιβατών, γιατί τα τηλέφωνα φαίνονται να χτυπούν, ο καθηγητής Γουέμπ εξηγεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να συμβεί πριν η κλήση προωθηθεί στον τηλεφωνητή.