Δύο χρόνια μετά από τη εντυπωσιακή νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2012 και το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του (ΣΜΕΡ, "Σοσιαλδημοκρατική Κατεύθυνση"), ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στο ύπατο αξίωμα της χώρας καθώς είναι ο επικρατέστερος των συνολικά 14 υποψηφίων στις σλοβακικές προεδρικές εκλογές το ερχόμενο Σάββατο, 15 Μαρτίου.

Για τέταρτη φορά μετά το 1999 οι Σλοβάκοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν απευθείας τον νέο πρόεδρο της χώρας που θα διαδεχθεί στη θέση αυτή τον Ίβαν Γκασπάροβιτς, ο οποίος έπειτα από δύο πενταετείς θητείες δεν μπορεί, σύμφωνα με το σλοβακικό Σύνταγμα, να είναι πλέον υποψήφιος.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της ανεξάρτητης Σλοβακίας —την 1η Ιανουαρίου του 1993, μετά την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας στις δύο ανεξάρτητες Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας— που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός θέτει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.

Ο 49χρονος Φίτσο, που είναι εδώ και χρόνια ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας, ήδη πρωθυπουργός το διάστημα 2006-2010, υπήρξε ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από δύο χρόνια, κατακτώντας μάλιστα —με ποσοστό 45% και 83 έδρες στο σύνολο των 150 εδρών της σλοβακικής Βουλής— την απόλυτη πλειοψηφία και σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου πως επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του, αν και είναι γνωστό ότι βάσει του Συντάγματος οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι περιορισμένες.

Η πολύ πιθανή εκλογική νίκη και μεταπήδηση του Ρόμπερτ Φίτσο στην προεδρία θα καταστήσει αναγκαία την πλήρωση της θέσης του πρωθυπουργού χωρίς όμως να απαιτείται η διεξαγωγή εκλογών, ενώ η επικύρωση της επιλογής του διαδόχου του και η ορκωμοσία του στην ηγεσία της κυβέρνησης θα γίνει από τον νυν πρόεδρο Ίβαν Γκασπάροβιτς του οποίου η δεύτερη πενταετής θητεία λήγει την 25η Ιουνίου.

Για την απευθείας εκλογή του προέδρου της χώρας ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών απαιτείται η συγκέντρωση του 50% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένας ενδεχόμενα αναγκαίος δεύτερος γύρος έχει προσδιοριστεί για δύο εβδομάδες αργότερα, το Σάββατο 29η Μαρτίου.

Καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο θεωρείται σίγουρος νικητής του πρώτου —και πιθανότατα και του δευτέρου— γύρου τη δεύτερη θέση διεκδικούν στον πρώτο γύρο 13 άλλοι υποψήφιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι.

Ο υποψήφιος της συντηρητικής αντιπολίτευσης, υποστηριζόμενος από τρία κόμματά της, ο Πάβολ Χρουζόφσκι, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, βρίσκεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μόλις στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 8%, έναντι ενός 38,8% του Ρόμπερτ Φίτσο.

Σοβαρότερος αντίπαλος του πρωθυπουργού θεωρείται ο ανεξάρτητος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή, Αντρέι Κίσκα, ιδρυτής και επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις της Σλοβακίας, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 23%, να υπολείπεται με σημαντική διαφορά του Ρόμπερτ Φίτσο.

Στις δημοσκοπήσεις ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,5% ο ηθοποιός Μίλαν Κνάτσκο συνδιοργανωτής της αποκαλούμενης "Βελούδινης Επανάστασης" του 1989 με τον τότε αντιφρονούντα και μετέπειτα πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας, Βάτσλαβ Χάβελ, ενώ με το ίδιο ποσοστό εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και ο επίσης ανεξάρτητος δικηγόρος Ράντοσλαβ Προχάτσκα, πρώην μέλος των Χριστιανοδημοκρατών.

Με την αυτοδύναμη κυβέρνησή του, ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε διαδεχθεί το Μάρτιο του 2012 την τετρακομματική δεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα που είχε ανατραπεί τον Οκτώβριο του 2011, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης την οποία η ίδια είχε συνδέσει με τη έγκριση από την Σλοβακία της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που ο κυβερνητικός της συνασπισμός απέρριπτε σε όλη τη διάρκεια της συνολικά εικοσάμηνης θητείας του.