Η κυβέρνηση της Λετονίας προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους της χώρας να αποφύγουν την ετήσια πορεία των βετεράνων των Waffen-SS στην πρωτεύουσα Ρίγα, την επόμενη Κυριακή, λόγω της έντασης που επικρατεί στη γειτονική Ουκρανία.

Πολλοί από τους ρωσόφωνους της Λετονίας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, υποστηρίζουν ότι η πορεία αυτή διαστρέφει την ιστορία, τιμά τον ναζισμό και προσβάλει τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, με το πρόσχημα της προστασίας των ρωσόφωνων κατοίκων της χερσονήσου, έχει θορυβήσει τις βαλτικές χώρες. Τόσο στη Λετονία όσο και την Εσθονία μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Ρώσοι.

«Το υπουργικό συμβούλιο καλεί τους πάντες να μην συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, η οποία τονίζει ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε υπόνοια ότι διάκειται ευνοϊκά απέναντι στους Ναζί.

Οι άνδρες που εντάχθηκαν στην ένοπλη πτέρυγα του Ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, που σήμερα είναι ηλικίας άνω των 80 ετών, υποστηρίζουν ότι στο τέλος του πολέμου μάχονταν για την ελευθερία της Λετονίας και κατά του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης. Οι βετεράνοι, πολλοί από τους οποίους στρατολογήθηκαν δια της βίας, ισχυρίζονται ότι ήταν στρατιώτες της πρώτης γραμμής και δεν ανήκαν στο τμήμα των SS που ευθύνεται για τις δολοφονίες Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

Μετά τον πόλεμο η Λετονία προσαρτήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ. Ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 και το 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.