Η απουσία σθεναρής αντίδρασης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία, το 2008, ενθάρρυνε τη Μόσχα να προχωρήσει στην κατάληψη της Κριμαίας, υποστήριξε σήμερα ο Γεωργιανός πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η εφαρμογή, εν έτει 2014, ενός σεναρίου που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία εναντίον της Γεωργίας το 2008, που συνίσταται στην κατάληψη μέσω στρατιωτικής βίας εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους, αποδεικνύει ότι οι εταίροι μας και εμείς οι ίδιοι ήμασταν ανίκανοι να επιβληθούμε" είπε ο πρόεδρος της Γεωργίας.

Τον Αύγουστο του 2008, με αφορμή το θέμα της αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας της Νότιας Οσετίας, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γεωργία. Μετά από έναν πόλεμο που διήρκεσε μόνο 5 ημέρες το Κρεμλίνο αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι νέες αρχές της Κριμαίας έκαναν σήμερα ένα επιπλέον βήμα για την προσάρτηση της ρωσόφωνης επαρχίας της νότιας Ουκρανίας στη Ρωσία, υιοθετώντας μια διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Η έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους της Κριμαίας θυμίζει τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει η Μόσχα πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας, πρόσθεσε ο Μαργκβελασβίλι ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση "ώστε τέτοια σενάρια να μην επαναληφθούν ποτέ και να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας σφαίρας επιρροής της Ρωσίας".