Εκλεγμένοι εκπρόσωποι μιας σχετικά άγνωστης εκτός της Ιταλίας ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης του βορρά, ονόματι Die Freiheitlichen («Υπέρμαχοι της Ελευθερίας»), εκλεγμένοι στο συμβούλιο της κατά πλειονότητα γερμανόφωνης περιφέρειας Άνω Αδίγη, αγόρασαν «ερωτικά παιχνίδια» με χρήματα που προορίζονταν για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών των κομμάτων, αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία για αυτό κατά την διάρκεια ελέγχων στα γραφεία του κόμματος -το οποίο πρεσβεύει μια ιδεολογία παρόμοια με εκείνη του κόμματος των Ελεύθερων του θανόντος Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη Γεργκ Χάιντερ-, στην έδρα του περιφερειακού συμβουλίου της πόλης Μπολτσάνο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τα μέλη της οικονομικής αστυνομίας προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος ή ποιοι σύμβουλοι προχώρησαν στην αγορά των τριών ερωτικών παιγνιδιών, ενός δονητή και άλλων δύο αντικειμένων, προκειμένου να ζητηθεί η άμεση επιστροφή του ποσού που δαπανήθηκε.

Η αποκάλυψη έγινε κατόπιν δικαστικής έρευνας την οποία κίνησε ο Τζανκάρλο Μπραμάντε, ο εισαγγελέας του Μπολτσάνο, για να εξακριβώσει πώς χρησιμοποιούν τα κόμματα την κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των εκλογικών τους δαπανών.

Όπως σχολιάζεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο η ξενοφοβική δύναμη Die Freiheitlichen θα «δυσκολευθεί να εξηγήσει την εν λόγω δαπάνη στους ψηφοφόρους της».

Το κόμμα αυτό στις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου είχε εξασφαλίσει το 17,9% των ψήφων --και να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης-- προβάλλοντας θέσεις όπως «όχι στους μετανάστες, όχι στα κοινωνικά παράσιτα, ναι στην δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Νοτίου Τιρόλου».