Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία για να αξιολογήσει την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα επισκεφθεί προς το παρόν τη χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Λβιβ αύριο» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. «Όσον αφορά την επίσκεψη στην Κριμαία, ο κ. Σιμόνοβιτς ενημερώθηκε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η ασφάλεια της αντιπροσωπείας του δεν είναι εγγυημένη. Προς το παρόν, δεν θα ταξιδέψει εκεί».

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κριμαίας απαγόρευσε τις αφίξεις των πτήσεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, αλλά επέτρεψε την άφιξη πτήσεων από τη Μόσχα σήμερα, πέντε ημέρες πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες στην αυτόνομη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας επιθυμούν να προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Δεν θα επισκεφθεί την Κριμαία δεδομένης της κατάστασης. Το αεροδρόμιο (της Συμφερόπολης) παραμένει κλειστό για τις πτήσεις από άλλες περιοχές της Ουκρανίας» διευκρίνισε ο Ντουζαρίτς.

«Με την κατάσταση να μεταβάλλεται ταχύτατα, εξετάζουμε τα δεδομένα ημέρα με την ημέρα και εξετάζουμε τις επιλογές» που υπάρχουν, πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς όταν ρωτήθηκε εάν ο Σιμόνοβιτς σκέφτεται να μεταβεί στην Κριμαία μέσω κάποιας άλλης χώρας.

Ανέφερε ότι ο Σιμόνοβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας. «Συναντήθηκε εκεί με τοπικούς αξιωματούχους για να συζητήσει μέτρα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, όπως επίσης τις καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο ίδιος.

Ο προηγούμενος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι αναγκάστηκε να συντομεύσει μια επίσκεψη στην Κριμαία εξαιτίας των απειλών που δέχθηκε από ομάδα ένοπλων.