Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Mπορεί να απομένουν τέσσερις ημέρες για να διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία, όμως φαίνεται πως οι εξελίξεις προεξοφλούν το αποτέλεσμά του, αφού, εν μέσω έντασης και εύθραυστων ισορροπιών, η χερσόνησος μοιάζει να είναι ήδη κομμάτι της Ρωσίας.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, χθες, «έδειξε τον δρόμο» για το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, με τους 78 από τους 81 βουλευτές να εγκρίνουν μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας», ώστε να προετοιμαστεί, η πολυπόθητη για τους περισσότερους κατοίκους, ένωση με τη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα αυτό έφερε νέα αντιπαράθεση Μόσχας-Βερολίνου. Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη» τη διακήρυξη, επικαλούμενη την περίπτωση του Κοσόβου, ενώ από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για «προσάρτηση» της Κριμαίας, την οποία «έκλεψε» η Ρωσία από την Ουκρανία.

Η διακήρυξη δεν ήταν το μόνο σημάδι της «απομάκρυνσης» της χερσονήσου από την επιρροή του Κιέβου, αφού χθες, η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, επιτρέποντας μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Παράλληλα, τα ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν «σιγήσει» στην περιοχή, αφού εκπέμπουν μόνο τα ρωσικά, ενώ υπάρχει «μπλόκο» προς διεθνείς παρατηρητές και ξένους αξιωματούχους. Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ χαρακτήρισε «παράνομο» το δημοψήφισμα, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ματαίωσε το ταξίδι του στην Κριμαία για λόγους ασφαλείας.

Ενώπιον της κατάστασης αυτής και υπό το φόβο να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων το Κίεβο, διά του υπουργού Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης, Ιχόρ Τενιούκ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις και διαβεβαίωσε ότι «οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το κράτος τους». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών, την ώρα που στα ανατολικά σύνορά της υπάρχουν 200.000 ρώσοι στρατιώτες. Η Μόσχα είναι, επίσης, αυτή που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τα στρατηγικά σημεία της χερσονήσου.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα έχει καθόλου απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Το 72% των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστόπολης θα ψηφίσουν Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Δημοκρατικού Ινστιτούτου Πολιτικής και Κοινωνιολογικής Έρευνας της Κριμαίας. 

Το 85% των κατοίκων της Σεβαστόπολης πιστεύουν ότι η περιοχή θα πρέπει να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ το 97% των πολιτών σε Σεβαστόπολη και Κριμαία βλέπει αρνητικά την κατάσταση στην Ουκρανία, με την αλλαγή κυβέρνησης να αποδοκιμάζεται από το 83% .

Φαίνεται πως το νερό έχει μπει στο αυλάκι για την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα, με τους Ουκρανούς να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αρσλενι Γιατσενιούκ στον Λευκό Οίκο. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πάντως, το πρωί της Δευτέρας θα κυματίζουν ρωσικές σημαίες στους ιστούς της Κριμαίας...