current views are: 1

12 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση10:24

Κροατία: Την αντιμετώπιση των μικροοφειλετών χωρίς σύνδικο πτώχευσης θέλει η κυβέρνηση

Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου οι πολίτες της χώρας με χρέη μικρότερης αξίας να αποφεύγουν τη διαδικασία της πτώχευσης μέσω συνδίκου.

Δημοσίευση 10:24’
αρθρο-newpost

Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου οι πολίτες της χώρας με χρέη μικρότερης αξίας να αποφεύγουν τη διαδικασία της πτώχευσης μέσω συνδίκου.

Συμβιβαστική λύση αναζητεί η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου οι πολίτες της χώρας με χρέη μικρότερης αξίας να αποφεύγουν τη διαδικασία της πτώχευσης μέσω συνδίκου.

Σε δηλώσεις του, χθες, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς επεσήμανε ότι “από τους περισσότερους εκ των 300.000 οφειλετών, περίπου 200.000 έχουν μικρά χρέη, τα οποία ωστόσο είναι ανυπέρβλητα γι’ αυτούς”.

“Πιστεύω ότι τα προβλήματα αυτών των 200.000 ατόμων μπορούν να επιλυθούν χωρίς τον σύνδικο πτώχευσης να αποφασίζει για λογαριασμό τους. Ο αριθμός εκείνων με τεράστια χρέη είναι πολύ μικρότερος. Προσπαθούμε να βρούμε μία συμβιβαστική λύση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε οι σύνδικοι πτώχευσης να διορίζονται μόνο στις περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, ενώ για εκείνους με μικρότερα χρέη θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, σε συνάρτηση με την κοινωνική τους θέση, την εισοδηματική και την οικογενειακή τους κατάσταση” σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτέλεσμα των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων (IDR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων στην Κροατία υφίστανται υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες ο κ. Λίνιτς σημείωσε: “Αν διαβάσετε αυτές τις μακροοικονομικές αναλύσεις, θα διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα της κροατικής οικονομίας είναι τεράστια, ότι οι διάρκειας έξι ετών αρνητικές τάσεις οφείλονται στην καταστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας. Δεν παράγουμε επαρκώς, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών ως επί το πλείστον επένδυσε στην αγορά ακινήτων και κάπως έτσι κατέληξε να έχει πολύ μεγάλα χρέη”.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι για το τρέχον έτος η κυβέρνηση έθεσε στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος μικρότερο του προτεινόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το 2015 και το 2016 θα αποφασισθούν οι αναγκαίες αντισταθμίσεις, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

“Η οικονομία είναι απίθανο να ανακάμψει από μόνη της και αυτός είναι ο λόγος της υπερχρέωσής μας. Από την άλλη πλευρά, οι λάθος επενδύσεις είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές. Όπως διαπιστώνουμε στην εμπεριστατωμένη επισκόπηση της ΕΕ, το πρόβλημα δεν έγκειται στο ποσοστό του ΦΠΑ, αλλά στο υπερχρεωμένο Δημόσιο, την οικονομία και τους πολίτες, που δεν μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση. Μόνο οι εξαγωγές συνιστούν μία λύση, μαζί με τις επενδύσεις. Γι’ αυτό η ΕΕ ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή φέτος. Η πρότασή μας ήταν ελαφρώς κατώτερη (της προτεινόμενης από την ΕΕ), και θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε το 2015 και το 2016. Πέρα από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα σχέδιο και για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το έλλειμμα σε ποσοστό κάτω από το 3%” ανέφερε ο κ.Λίνιτς.

Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο κ. Λίνιτς, επικεντρώθηκε στη λειτουργία ενός μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών.


σχετικα αρθρα