Το ρωσικό κοινοβούλιο δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας εάν η χερσόνησος αυτή της Ουκρανίας ενωθεί με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

"Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, εάν ο πληθυσμός της Κριμαίας αποφασίσει μέσω ενός ελεύθερου και δημοκρατικού δημοψηφίσματος την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εάν συμβεί αυτό το ιστορικό γεγονός, το ρωσικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξει και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τατάρων", είπε ο Ναρίσκιν.

"Οι Τάταροι έζησαν πολλές οδυνηρές στιγμές και σήμερα είναι πλέον δυνατόν να διασφαλίσουμε με δημοκρατικό τρόπο την ειρήνη και την ισότητα μεταξύ των κοινοτήτων και τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας", συνέχισε.

Ο Ναρίσκιν υπενθύμισε ότι την Τρίτη το κοινοβούλιο της Κριμαίας αναγνώρισε την ταταρική γλώσσα ως "επίσημη γλώσσα, ισότιμη με τη ρωσική και την ουκρανική".

Ένας Τάταρος βουλευτής, ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος εκπροσωπεί την ταταρική κοινότητα της Κριμαίας βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την τύχη της μουσουλμανικής μειονότητας της χερσονήσου σε περίπτωση ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Μέτζλις των Τατάρων, το αιρετό όργανο που εκπροσωπεί την κοινότητα αυτή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Τζεμίλεφ προσκλήθηκε στη Μόσχα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο 15minut.org ο Τζεμίλεφ δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Τάταροι αποτελούν το 12-15% του πληθυσμού της Κριμαίας και δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία. Επί Στάλιν πολλοί από αυτούς εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία αλλά επέστρεψαν στη χερσόνησο μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ το 1991.